Utbildningar på gymnasial nivå är viktiga för näringslivet i regionen, det handlar både om direkt yrkesförberedande utbildningar inom automation, cnc eller svets samt det högskoleförberedande teknikprogrammet som möjliggör en karriär som ingenjör.  Elever som väljer något av nedanstående gymnasieprogram får möjlighet att vistas i Epic – Innovation & Technology Center under delar av sin utbildningstid.

Kungsmadskolan

Industritekniska programmet

Det industritekniska programmet på Kungsmadskolan erbjuder inriktningarna Produkt och maskinteknik samt svetsteknik. Du kan även välja att ansöka om att gå gymnasial lärlingsutbildning, då är halva studietiden förlagd på ett företag i regionen.

Utbildningen har ett nära samarbete med näringslivet för att på bästa sätt förbereda eleverna för det arbetsliv som väntar efter avslutad utbildning. Programmet ger dig de kunskaper du behöver för att i framtiden kunna arbeta som exempelvis svetsare, CNC-operatör, produktionstekniker och maskinoperatör. Du kan studera vidare på en yrkeshögskola och om du önskar kan du även lägga till kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet.

Under din studietid får du möjlighet att genomföra truckförarutbildning, certifiering inom olika svetstekniker, sommarjobb efter årskurs två, chans till stipendium på studentdagen mm.

Läs mer om utbildningen här.

Teknikum

El- och Energiprogrammet inriktning Automation

När det kommer till el- och energiprogrammet så samarbetar vi främst med inriktningen automation. Inriktningen passar dig som är intresserad av yrken som exempelvis automationselektriker, ventilationstekniker eller programmerare av styrsystem. Programmet är yrkesförberedande men det går att lägga till kurser för att få högskolebehörighet. Läs mer om programmet här.

Teknikprogrammet

Teknikprogrammet ger dig en bred behörighet för studier på högskolan. Det finns fyra stycken inriktningar att välja mellan; informations- och medieteknikdesign- och produktutveckling, produktionsteknik samt teknikvetenskap.

På teknikprogrammet arbetar du mycket med problemlösning och får chansen att vara kreativ på olika sätt. Efter tre år kan du antingen välja att läsa ett fjärde tekniskt år och blir då gymnasieingenjör eller påbörja en högskoleutbildning. Det finns många möjligheter på olika yrken du kan välja att läsa till, några exempel är ingenjör, konstruktör, programmerare, mm. Läs mer om programmet samt inriktningarna här.

 

Evelina Hultbrant

Teknikcollege Kronoberg

070-687 6222

evelina.hultbrant@goepic.se